středa 20. června 2012

Víte, jak se správně opálit a nespálit??

Ahojky,

dneska mám pro Vás článek, který by Vás měl trošku ponaučit o tom, co dělat, abychom se na sluníčku nespálili, ale abychom se pekně opálili, nejlépe dohněda.. :)




V uplynulých dnech jsem se totiž spálila, i když jsem se mazala.. mé štěstí je, že jak si to namažu Panthenolem, tak mi to zhnědne a pokožka se zklidní, ale probdělé noci, kdy se nemůžu otočit, či se dokonce pohnout znám také :)

Nejdříve byste měli vědět, jaký máte fototyp kůže, který se odvíjí od barviva melaninu, který ovlivňuje vnímavost a citlivost pokožky na sluneční paprsky. Celkem máme 5 fototypů:

1) Nejsvětlejší pleť a vlasy, obvykle modré oči - vysoká citlivost (pokožka ihned rudne). Bez opalovacího přípravku s faktorem 50 se neobejdete..
2) Blond, nebo hnědé vlasy, šedé a zelené oči - kůže se také rychle spálí, stěží zhnědne. Budete potřebovat opalovací krém s faktorem 40...
3) Hnědé vlasy i oči - normální kůže, může se někdy spálit a zrudnout (můj případ), ale není tolik citlivá a poměrně rychle se opálí dohněda. Ochranný faktor minimálně 30...
4) Tmavé vlasy se snědou (olivovou) pletí a tmavě hnědýma očima - opaluje se velmi dobře, spálí se jen vyjímečně. Tento fototyp potřebuje ochranný faktor minimálně 20...

Bez ochranného faktoru byste neměli být na sluníčku déle než 15 minut. Opalování by mělo být pozvolné, sluníčku se vyhněte mezi 12-15 hodinou, v tuto dobu je nejprudší a mohlo by vážně poškodit Vaši kůži, i když použijete vhodný přípravek...

A teď něco k ochraně: 

Měli byste používat: ochranné krémy, přípravky po opalování a také nějaké doplňky - např. antioxidanty, které chrání pokožku tím, že jí dodávají potřebné živiny. 

U opalovacích krémů vždy! dbejte na to, aby měl UVA a UVB filtr.
Čím vyšší ochranný faktor přípravek má, tím větší ochranu Vám poskytne před paprsky UVB. 

Rozdělení podle ochranného faktoru:
  • Nízká ochrana: 6-8-10 SPF
  • Střední ochrana: 15-20-25 SPF
  • Vysoká ochrana: 30-40-50 SPF
  • Velmi vysoká ochrana: 50+ SPF
U přípravků po opalování je důležitým úkolem zregenerovat a zklidnit pokožku. Patří sem mléka, oleje a spreje.. Já mám nejlepší zkušenosti s panthenolem (od astridu).

A teď ještě pár rad na závěr:
  • Něž se vystavíte sluníčku, tak se namažte - důkladně. Všechny části těla..(uši, nos, krk..)
  • Když si budete myslet, že už Vás pokožka pálí, obraťte se na druhou stranu, nebo jděte do stínu. 
  • Nezapomínejte na RTY! Nějaká obyčejná pomáda nebo balzám postačí - dejte silnější vrstvu. 
  • Pokud víte, že se budete koupat, vyberte voděodolné přípravky, ovšem některé nejsou stoprocentní, takže vždy, když vylezete z vody, raději se ještě namažte..
  • Noste klobouky, nebo si namočte vlasy - předejdete tím úpalu.. 
  • A nakonec - pijte!!! Hoodněě pijte :))
Tak snad jsem na nic nezapomněla, jestli ano, dejte mi vědět do komentářů :))


Dneska jsem se trošku rozepsala, snad Vás článek nebude nudit :)

Mějte se pěkně a přeji pěkný večer

PS: Nevíte prosím, jak zjistím, které blogy jsem komentovala?? Děkuji moc za odpovědi :)




12 komentářů:

  1. Tak to o komentování blogů by mě taky zajímalo. jestli to zjistíš dej mi vědět. jinak by mě zajímalo jaký sem fototyp. Mám blond vlasy, modré oči a opaluju se dobře. :-D takže ani 2 ani 3. Ze začátku když to přeženu tak se spálím, ale potom zhnědnu. Takže když vždycky čtu ty fototypy tak se bavím. Na mě to nesedí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je divné, na mě fototyp přesně sedí :D A blond vlasy máš přírodní? není tam náznak do hněda??

      Vymazat
    2. Blond vlasy mám přírodní. Postupem let mi tmavnou, hlavně v zimě, ale přes léto zesvětlají. Bohužel spousta lidí si pod pojmem blond představí platinovou blondýnu, ale to není zrovna přírodní odstín.

      Vymazat
    3. ááá, já jsem myslela že jsem jediná :D přesně, mám taky modré oči, blond vlasy a spálim se jen hodně vyjímečně :).. nevim, asi jsme originalové :D

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Děkuji, patlala jsem se s tím asi 3 dny, než jsem sala dohromady všechny důležité informace.. :)

      Vymazat
  3. Bezvadný článek. Stále mne překvapuje, že dost lidí, tyto informace neví. Já musím používat nejlépe tekutý "azbest," což přeloženo znamená 50 a nejlépe dětskou. Nejlepší je Avéne ve spreji, nikdy se nelepí, skvěle se roztírá. Dále používám voděodolný makeup jako mechanickou obranu, ne abych byla krásně nalíčená u vody, ale proto aby se mi netvořily další pigmentové skvrny. Na ty pozor, protože od určitého věku už nezblednou! Neopalovat obličej, to radím já, bude vypadat déle mladší a bez vrásek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Přesně tak, mnoho lidí některé pojmy nezná, dokonce ani nevědí, co přesně používat.. Na Avéne slyším samou chválu, asi si jí taky pořídím :) Noo..k pigmentovým skvrnám..těch jsem si taky užila... :( trpím na atopický ekzém, takže mi zůstavají bíle fleky, které nejdou opálit :( No...neopalovat obličej :D to se lehce řekne, ale hůř činí

      Vymazat
    2. Prostě klobouk, v bazénu ten voděodolný makeup. Je to obtížné, ale tak nějak se to dá. I když někdy na mě rodina kouká divně, ale já jsem jim to vysvětlila a někteří členové pochopili ihned, protože měli rakovinu kůže. Není to legrace a z rakoviny kůže to může vést i k horším... bojujeme každý den a není to jen jeden případ :-( To je život... Promiň někdy se musím vypsat, tak snad to nevadí.

      Vymazat
    3. Nene nevadí..děkuji za radu.. :) určitě se budu chránit.. zdraví je důležitější, než to, jestli mít opálený nebo neopálený obličej..

      Vymazat
  4. uzitocne :)


    http://fa-shovv.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem něco mezi 1 a 2 a je to tedy v létě peklo. Chci být čokoládová,ale ono to nejde. Proto se pak s přítelem u moře každý den pohádáme a on mě násilím maže padesátkou. Je to legrace:)

    OdpovědětVymazat

Moc Vám všem děkuji za komentáře :)
PS: Kritiku přijímám, ale urážlivé a nevkusné komentáře nehodlám tolerovat!