středa 16. ledna 2013

Životní styl, aneb čím se řídím já?

Ahojky Všem,
přeji pěkné středeční odpoledne. Dnešní článek bude o mém životním stylu, neboli způsobem života, který zásadně ovlivňuje náš zdravotní stav a mnoho dalších faktorů.  Rozhodla jsem se Vám sepsat má pravidla, kterými se snažím řídit:



1. Kvalitní spánek
Když vím, že budu druhý den brzy vstávat (např. do práce, školy - to vstávám kolem 5 hodiny ranní), tak se snažím jít spát do 22 hodin. Zjistila jsem, že mi bohatě stačí 7 hodin, abych byla odpočatá a druhý den čilá. Neříkám, že bych nespala dál, ale bohužel si to v týdnu nemůžu moc dovolit, takže jsem ráda, když si alespoň v neděli přispím o pár hodin déle... :)



2. Pravidelná a zdravá strava
Na kvalitní a vydatné jídlo nesmíme zapomínat! Den začínám snídaní - většinou mám musli s jogurtem, k tomu 100% džus, nebo nějaké ovoce.... Snídaně je nejdůležitějším jídlem celého dne. Nastartuje metabolismus a sama vím, že když se zapomenu nasnídat (což se stává málokdy), tak jsem celý den nesvá. Dále si dám nějakou svačinu, která obsahuje ovoce, nebo musli sušenku. K obědu mám většinou to, co si den předem uvařím ( některé recepty mám i zde na blog ). K obědu přidám i nějakou zeleninu. Odpoledne si dám k svačině ovoce a k večeři chléb, například se šunkou apod. Dávám si pozor, abych k večeři neměla větší porci, než k obědu, večeře má být nejmenší jídlo dne. Jím nejpozději 4 hodiny před spaním a řídím se heslem: „ Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli!“. :)


A co když?

Máte chuť na sladké (bonbony, čokoláda..)? - Dejte si jogurt, nebo ovoce.
Máte chuť na slané (brambůrky, tyčinky) ? - Uvařte si těstoviny, nebo si dejte mrkev a chroupejte ji večer u televize. (Jestliže často toužíte po chipsech, Vaše tělo potřebuje více vody - vypijte minimálně dva litry denně!!). 

3. Pitný režim
Všude s sebou nosím litrovou lahev čisté, neperlivé vody. Když mi dojde, jednoduše si ji někde dopustím. Mám ráda i čaje, které piji neslazené..
 Pamatujte na to, že minimální příjem tekutin by měl být okolo 2 litrů!!! :)



4. Dostatek pohybové aktivity
Můj nejoblíbenější pohyb je chůze. Chodím všude pešky, když to jde. Nikdy jsem si nekoupila žádnou lítačku na autobus a když už musím jet autobusem tak velmi nerada. Moc dobře znám výmluvy, mám to daleko, autobus je pohodlnější apod. Ale spočítejte si ten čas, kdy na autobus čekáte a čas, než se dokodrcáte domu, když autobus staví v možných i nemožných zastávkách :D .. Chápu, že pro někoho je to nezbytnost.. Dále jsem začala nedávno chodit do posilky běhat na pás. Když je pěkné počasí, tak se projedu na kole a v létě ráda plavu. S přítelem také podnikáme výlety, nebo nějaké túry po Čechách :) Někdy si zacvičím i doma... určitě to vyzkoušejte, alespoň pro dobrý pocit, že jste pro sebe něco udělali :) Je dobré mít svých pár cviků, které si můžete udělat, když Vám nezbývá moc času. I malý pohyb tělu prospěje, vždy je lepší něco, než nic!  


A vyzkoušejte i tohle: 

- používejte wc ve druhém patře
- choďte po schodech, výtah nepoužívejte
- před sprchou si dejte pár dřepů 
- naplánujte si (s kamarádkou, nebo s přítelem) vycházky
- pro zdatnější - berte schody po dvou






Určitě se Vám nesnažím nějak radit, nebo Vás dokonce přesvědčovat o tom, co byste měli pro sebe dělat. Chtěla jsem Vám napsat, co dělám já, i když nic převratného to není. Nejsem také žádný odborník. Snad jsem na nic nezapomněla :) 

Snad tenhle článek nebyl pro Vás moc dlouhý a děkuji těm, kteří ho přečetli až sem :) 

Napište mi, jestli jste na tom podobně, co je důležité, nebo čím se řídíte právě Vy..?



11 komentářů:

  1. veľmi pekný článok. spím 8 hodín. snažím sa jesť čo najzdravšie. ale aj tak jem koblihy :D
    a o pohybe si napísala len tie drepy..myslím :D ale cvičím 4 x týždenne ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek..bohužel teď poslední dobou dělám úplný opak. Spím jenom pár hodin a na jídlo vůbec nemám čas. Ale teď už to snad bude lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíš to zlepšit, uvidíš, jak se pak budeš cítit lépe :)

      Vymazat
  3. Já s tebou Peťko úplně souhlasím. Všeho s mírou, ale dělat to správně. Žádnné nesmyslné hladovky a odříkání nemají cenu.

    OdpovědětVymazat
  4. Jojo je to pěkně napsané :) ale občas jak má člověk chuť třeba na to sladké, nedá se to nahradit :D

    OdpovědětVymazat
  5. zajímavý článek, moc dobře napsané to máš :)
    já se snažím tyhle všechny tyhle věci dodržovat, ale mám problém například s tím pitným režimem :( musím se zlepšit!

    OdpovědětVymazat
  6. Bych měla hlavně začít dodržovat pitný režim..
    PS: Ráda bych Tě pozvala na svůj blog, který je zaměřený na fotografování. Mám na blogu projekt 365, ale i třeba proměnu jedné slečny... také plánuji přidávat recenze, outfity a tak podobně.. :)
    Budu moc ráda, když se ti u mě bude líbit a staneš se mým pravidelným čtenářem!:)

    OdpovědětVymazat
  7. Taky jsem zrovna ve fázi kdy se snažím jíst pravidelně a stravu trochu zpestřit. Hrozně jsem se v poslední době zhoršila. A využívat místo výtahu schody se mi daří vždy tak dva dny, pak zase skončím ve výtahu :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Ono to udělá hrozně dobře, ty nývyky, hlavně ty drobné... třeba například já jsem byla zvyklá všude chodit pěšky, ale od té doby, co mám šalinkartu, to se mnou jde dost z kopce :///// všude jezdím a upřímně i jednu zastávku, jsem prostě líná :D
    Říká se, že sud se plní po kapkách a tak je to i se zdravým životním stylem.
    Hodně toho udělá taky spánek. Hodně dobrý je dodržování základní spánkový hygieny - http://www.kralovske-spani.cz/matrace/ - to je pro mě klíčové. A hlavně pozitivní myšlení. To jako základ.

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji za přínosné komentáře Všem :)

    OdpovědětVymazat

Moc Vám všem děkuji za komentáře :)
PS: Kritiku přijímám, ale urážlivé a nevkusné komentáře nehodlám tolerovat!