pondělí 27. května 2013

Orchideje a péče o ně

Ahojky Všem,

dnes mám pro Vás článek, o který jste si hodně psali.. Na blogu se mě ptáte, jak se starám o orchideje a já se Vám dnes pokusím na tuto otázku zodpovědět. Jsou to pouze mé osobní zkušenosti a poznatky..



Většina orchidejí co vlastním, je koupena buď v zahrádkařství, nebo v nějakém supermarketu. Myslím, že opravdu nezáleží, kde orchidej kupujete, ale na co si u nákupu dát pozor je to, aby měla dostatek květů, uzavřených pupenů a hlavně, aby vypadala čerstvě.

Parapet na který nesvítí tolik sluníčko




Nový přírustek :)



K orchideji si přikupte ještě hnojivo, které orchidejím prospěje. Já používám od společnosti Agro a musím říct, že jsem s ním spokojená. Seženete ho asi za 50,- . S hnojivem ale opatrně! Přečtěte si důkladně návod.



Orchidej vyžaduje také zvláštní květináč, s vybouleným dnem, kam orchidej schová své kořeny a vezme si tolik vody, kolik právě potřebuje.




Když si orchidej přinesete domů, dejte ji na parapet - ale pozor, na stranu, kam slunce tolik nesvítí. Neměla by se totiž vystavovat přímému slunečnímuu záření.. (ale pravdou je, že mám v obýváku asi čtyři, sluníčko do nich pere a oni vesele kvetou)...:D :) S tímhle je to malinko sporné. Orchidej potřebuje hoodně světla, ale né přímé sluneční paprsky. Já osobně orchideje nenechávám na jednom místě (v jedné místnosti). Čas od času je přesouvám...

Parapet, kam svítí sluníčko..

Orchidejím se daří v prostředí okolo 20° C.

Nejdůležitější zásadou pro pěstování orchidejí je: NEPŘELEVÁT JE!! Jsou to sice rostliny, které mají rádi vlhkost, ale v tomto případě se opravdu nic nemá přehánět. Já zalévám tak jednou do týdne odstátou vodou.

Následkem přelevání je nedostatek kyslíku, uhnívání kořenů a celé rostliny.. Na to si dejte opravdu pozor :)..


Kořeny, které vyčuhují ven určitě nestříhejte, ani nijak nelikvidujte! Z těchto kořenů je orchidej živá a čerpá z nich světlo a vzduch. Kořeny nepotřebují tmu.



Zajímavý je i substrát, který se na orchideje používá. Není to obyčejná zemina, ale vzdušné a přiměřeně kyselé - tzv. borka, což je stromová kůra, která do sebe vsakuje vodu, z níž rostlina čerpá.




Nejkrásnějších květů, které budete mít celoročně se dočkáte i tak, že orchideji nebudete seřezávat odkvetlý stonek dole, ale seříznete ho pouze v jeho spodní třetině. Pod místem řezu totiž vyráží nový a vy se můžete těšit na další květy.


Tento ustříhnete v místě, kde je suchý. 


To by bylo nejspíš vše. Snad Vás tento článek moc nenudil, vím, že moc nepatří k blogu, ale jak už jsem řekla na začátku, psali jste si o něj :)..

takto má vypadat správná Phalaenopsis



Jestli máte ještě nějaké otázky, napište mi do komentářů :)..

Těším se na komentáře :)

Vaše Peťula







18 komentářů:

  1. Jsou to úžasné rostliny. Já jsem měla doma dvě, bohužel obou se daří jen v koupelně a nikoliv u mě v pokoji. Mám okno na sever a ikdyž mi přijde, že je tu teplo a světlo, prostě se jim u mě nelíbí :D :) Skvělý článek, mám moc ráda květiny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se moc líbí.. :) V koupelně? No asi je jim tam dobře, vlhko, teplo..to se jim líbí :)

      Děkuji moc za komentář

      Vymazat
  2. Pěkně a výstižně napsaný článek :) takhle se staráme o orchideje i u nás doma. Při koupi se snažíme vybírat rostlinu s hodně kořeny nad květináčem, protože už se stalo, že jsme vybrali jednu, která jich měla málo a pak následně zašla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při koupi se vyplatí dát si pozor a pořádně rostlinu prohlédnout.. Děkuji Ti moc za komentář :)

      Vymazat
  3. Hezký článek. Už vím, proč vždy umře.

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasím ve všem :) Jinak nám nejvíc jdou na severním okně, kde není moc slunce, ale je tam, není tam horko a navíc v tom koutě je i dost vzdušné vláhy.
    A pokud mají část kořenů venku,tak je ani nejde moc přelít, protože tyto jim poslouží jako náhradní. Jedna specialistak na orchideje od nás dokonce doporučuje jednou za 2-3 týdny prolít květináč vodou popř. celou rostlinu vytáhnout a ošplíchnout kořeny. Pak nechat vyschnout a kvetou jí skoro pořád :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo Niky, na severním okně se jim daří :) Mé okno v ložnici je taky na sever ..

      A děkuji moc za tip i za komentář :)

      Vymazat
    2. No my tady v Praze máme okna jen na jih a ještě ve 3. patře... takže je na podlaze, kde na ně tolik nesvítí a zatím kvete :)

      Vymazat
  5. ty orchideje máš nádherné, je vidět, že se o ně pěkně staráš :) používáš úplně stejné hnojivo jako my doma :)

    OdpovědětVymazat
  6. doma jsme nikdy neměli orchideje a to proto, že to neumíme pěstovat...ale teď po přečtení koupím jednu orchidej a uvidím jak dlouho vydrží.

    OdpovědětVymazat
  7. Těm mým se nikde nedaří. Jediné, co na ně platí, když jedeme někam pryč a všude v bytě je tma, pak klidně vyraší... Jsou prostě divné :-)

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to tedy jsou :D To nechápu, myslela jsem, že potřebují světlo :) alespoň trošku..

      Děkuji

      Vymazat
  8. orchideje jsou hezky taky mam doma 4 a krasne kvetou a ty je mas taky moc krasny :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za článek. :) Všechny mé dotazy ohledně vzdušných kořenů a seřezávání jsou teď zodpovězeny. A orchidejky vážně pěkný, musím pochválit! :)

    OdpovědětVymazat

Moc Vám všem děkuji za komentáře :)
PS: Kritiku přijímám, ale urážlivé a nevkusné komentáře nehodlám tolerovat!